Zprávy ze školy září - prosinec 2016

23.12.2016 10:00

 

Tak nám to pěkně rychle utíká!!! Než jsme se rozkoukali, máme půl školního roku za sebou. Za tu dobu jsme udělali pořádný kus práce nejen v učivu, ale měli jsme i spoustu příjemných zážitků. Ale pěkně po pořádku…

 

Letos jsme mezi sebe přijali 9 nových prvňáků a díky nim je počet všech žáků 31. Takový „velký“ počet už jsme na škole neměli 17 let! Kéž by tomu bylo i v dalších letech! Na naši školu nastoupila nová paní učitelka Monika Cihelková, která vyučuje anglický jazyk, prvouku a hudební výchovu.

 

Září 2016

Hned v prvním měsíci nám běžnou výuku zpestřila Výstava českého strakatého skotu v Radešínské Svratce. Tam jsme mohli obdivovat nejen zvířata, ale i zemědělské stroje. Po splnění úkolů na stanovištích jsme se těšili z dárků v podobě mléčných výrobků od vystavovatelů.

 Od 19. září jsme zahájili plavecký výcvik pro všechny naše žáky. Čekalo nás 10 lekcí  společně se čtvrtou třídou ze II. ZŠ. I naši prvňáčci byli  „hozeni“ do vody, obavy z velkého bazénu byly ty tam a všechno zvládli jako jejich starší  spolužáci.

V tomto měsíci jsme v N. Městě absolvovali povinnou výuku Dopravní výchovy. Nejdříve nás čekala teorie – značky, křižovatky, výbava jízdních kol, chování na silnici, na cestě i chodníku. Pak jsme odešli na dopravní hřiště, kde jsme si vše vyzkoušeli na vlastní kůži  - jako řidiči i jako chodci. Věřte, že tak jednoduché to nebylo – kruhový objezd a stopka u železničního přejezdu nám pořádně zamotaly hlavu. Také pořádné ukazování změny směru jízdy a zařazování do pruhů! To vše za přísného dozoru pana policisty, který viděl i tu nejmenší chybičku. Však je dobře, že se učíme, jak se máme chovat, chráníme tím hlavně naše zdraví.

 

Říjen 2016

V říjnu k nám do školy přijel z Golčova Jeníkova klaun Pepa s pořadem „Show se zvířátky“. S Pepou jsme se zasmáli jeho klaunovským kouskům, zazpívali si, zakouzlili a hlavně jsme obdivovali vystoupení dvou pejsků. Ti bravurně zvládali jízdu na velkém míči, slalom, přeskoky a výskoky podle pokynů svých pánů. To vše sledovala opička Žofinka, která byla oblečena do krásných šatů. Tu jsme si všichni mohli pohladit a vyfotografovat se s ní. Vystoupení se nám moc líbilo a doufáme, že jsme se neviděli naposled – klaun Pepa slíbil, že přijede za námi s dalšími zvířátky z jejich zvěřince.

 

Listopad 2016  -tvoření z dýní

Díky maminkám Míši a Martina jsme mohli o pracovních činnostech vyrábět zvířátka z dýní. Protože jsme měli výběr podivuhodných tvarů a použili i ostatní zajímavé přírodniny, vznikla ojedinělá díla. A že se nám opravdu povedla, chtěli jsme je ukázat i dalším lidem v obci. Vystavili jsme je na chodbě v místním obchodě a věřili jsme, že i nakupující měli z podzimní výstavky dobrou náladu.

 

Prosinec 2016

Čert a Mikuláš

5. prosinec je u některých dětí dnem plný obavy. A to už hned od rána. Jak by ne! Sice návštěva z nebe i pekla chodí až po setmění, ale co když k nám do školy zavítá dříve jako v minulém roce? Po zazvonění se žáci dali do práce jako obvykle. Po chvíli zazvonil ve třídě

telefon. Podle výrazu paní učitelky a odpovědí do sluchátka hned poznali, že se něco děje. To volal Čert!! Prý večer bude mít hodně práce, proto se usadil už v noci u  nás a teď odpočívá na naší půdě. A čeká na hříšníky!!! To už  společně seděli na koberci v jedné třídě a sbírali odvahu. Sám či sama se vydat do temnot, jen za svitu luceren a podivných zvuků tam nahoře – to chce pořádnou kuráž!! První se vydávají po jednom nejstarší kluci, trvá nekonečně dlouho než sejdou dolů. Jen naznačí, co viděli – neviděli, co za podivné zvuky slyšeli - neslyšeli, co pekelníkovi slíbili - neslíbili a hned mizí v další třídě. Další odvážní se postupně přidávají a odcházejí, ale někteří váhají. Někdo dokonce začíná raději přiznávat svoje hříchy paní učitelkám a rozhodně jít nikam nechce. Jak to dopadlo? Strach nemohlo překonat pár prvňáčků, ale i nejstarší žáci v sobě odvahu nenašli. Za čertem šli s odvážným spolužákem nebo s paní učitelkou. Ale i tam roztřeseným hlasem u doupěte slibují napravení a raději rychle odchází do třídy. Konečně si oddychli a docela s radostí se dávají do práce ve svých třídách. Po svačině se chodbou rozezní zvon – a Velký Mikuláš, krásně oděný, vchází do dveří. Je tak veliký, že se musí pořádně sklonit, aby prošel dveřmi. V jedné ruce drží berlu a v druhé kytaru!!! Pozdraví děti a hned zpívá a hraje písničku. Pak mu děti musí dotknutím ruky na berlu slíbit, že se polepší v učení a že se budou k sobě lépe chovat. To ještě není všechno. Najednou se rozletí dveře a vbíhá malý čertík – ale to se už nikdo nebojí, všichni poznávají paní Mikešovou. Ještě společných pár fotek na památku a Mikuláš s čertem odchází. A děti si aspoň na pár hodin od bytostí z pekla i nebe oddychnou…

 

Koncert

Se zajímavým programem za námi přijeli hudebníci smyčcového kvarteta Bohemia classic quartet z Národního divadla Brno. Nejprve jsme měli možnost zaposlouchat se do tónů 4 hudebních nástrojů ( 2 housle, 1 viola,1 violoncello) a pak oživit znalosti z hudební výchovy – vlastnosti tónů, poznávali jsme známé skladby našich i světových autorů – W. A. Mozarta, A Vivaldiho, A. Dvořáka. Odvážní z nás si mohli dokonce i zatancovat polku, valčík, menuet a čardáš. 

V závěru koncertu došlo i na zpívání nejznámějších koled s hudebním doprovodem. Krásně jsme se naladili na pravou atmosféru vánoc. Však už nám VÁNOCE tloukly netrpělivě na dveře!

Nadělování

Na poslední den před vánočními prázdninami se všechny děti moc těšily. Sešly se společně u nazdobeného stromečku, zpívali koledy, ochutnávali cukroví a hlavně se těšily na dárečky. Každý rok jsou dárky příjemcům utajené až do chvíle, kdy dojde k losování jmen. To autor vlastnoručně vyrobený dárek předá tomu spolužákovi, kterého si sám vylosuje z klobouku. Až nakonec dojde ke společnému rozbalování. I letos jsme mohli obdivovat krásné výrobky a nápady. A pak už poslední zvonění ve starém roce, popřání hodně zdraví a hurá na prázdniny!!!

Jana Láchová