Konec programu Comenius

22.05.2015 15:00

Projekt Comenius se chýlí ke konci.

Po celý školní rok jsme pokračovali v plnění naplánovaných aktivit a výstupů, které bylo potřeba splnit v druhém roce trvání projektu.

Ve dnech 4. - 6. 12. 2014 proběhla další koordinační schůzka učitelů všech partnerských škol –Slavkovice + Gunskirchen (Rakousko)+Bratislava v hlavním městě Slovenska v Bratislavě. V nemocniční škole jsme si prohlédli „třídy“ na oddělení chirurgie a onkologie, zúčastnili se vyučování a seznámili s organizací výuky na této škole.

V odpoledních hodinách nám slovenští učitelé ukázali staré město a hrad. Večer jsme obdivovali netradiční vánoční trh v centru města. Společně jsme se dohodli na termínech dalšího setkávání a na činnostech, vedoucí k úspěšnému dokončení projektu.

 

Slovenští učitelé u nás

Ve dnech 11. - 13. května 2015 přijelo za našimi dětmi 9 slovenských učitelů z Bratislavy. Ukázali jim, jak pracují s nemocnými dětmi v hodinách pracovní a výtvarné výchovy. Přivezli mnoho rozličného materiálu – barevný papír, kartony, barvy, kamínky, ubrousky, drátky, kolíčky,… z kterého pak děti vyráběly za pomoci slovenských učitelů krásné výrobky. Děti tak poznaly další zajímavé techniky vyrábění a odnesly si na památku velmi pěkné výrobky.

V odpoledních hodinách poznávali slovenští učitelé okolí Nového Města na Moravě.

Prohlédli si skanzen Eden v Bystřici nad Pernštejnem, navštívili starý kamenný kostel v obci Vítochov ze 13. století. Z rozhledny na Karasíně obdivovali krásy našeho kraje.

 

Slavkovice v Bratislavě   20. -22. května 2015

Dne 20. května 2015 odjely děti  se svými učitelkami na tři dny do Bratislavy

První den jsme navštívili bratislavské ZOO a dinopark.

Druhý den jsme ráno po snídani vyrazili do vesnice Abeland, která je 30 km daleko od Bratislavy. Tam byl pro nás nachystaný program „Rytířský den“. Poznali jsme život lidí ve středověku, pekli chleba, zpracovávali vlnu, jezdili na koni, stříleli z luku, šermovali, krmili pstruhy a dobývali hrad. Program byl ukončen velkou hostinou.

Po obědě jsme odjeli na prohlídku nejstaršího slovenského hradu Děvín. Z jeho hradeb jsme viděli soutok řeky Dunaje a Moravy.

Třetí den ráno nás čekala vyhlídková plavba po Dunaji lodí Martin. Měli jsme krásný výhled na město a bratislavský hrad.

Turistickým vláčkem jsme projeli nejkrásnější místa Bratislavy a viděli nejvýznamnější památky města – Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Slovenské národní divadlo…

Obědvali jsme na lodi, která kotví u řeky Dunaje. Po obědě už nastal čas loučení se slovenskými učiteli a předání dárků.

Domů jsme odjížděli neradi, ale plni pěkných dojmů a krásných zážitků. Věříme, že se zase někdy potkáme.