Zprávy ze školy leden - únor 2017

10.02.2017 10:00

 

Milá návštěva - Tessy

 

V den vysvědčení měly děti ze Slavkovic velké překvapení. Po první hodině sešly dolů do tělocvičny a tam na ně čekala jejich známá psí kamarádka Tessy. To bylo radosti! Tentokrát jim Tessy ukázala, jaké ochranné pomůcky používá při záchraně osob v nebezpečných situacích. Mohly si pejska obléknout do záchranné vesty, do obojku s náhubkem, do „botiček“, vodit Tessy na vodítku a zadávat jednoduché pokyny. Vyzkoušely si i něco málo ze zdravovědy, staly se z nich záchranáři a zranění. V závěru si lehly na podlahu, schovaly piškotek na svém těle a nechaly ho hledat Tessy. Ta ho, jako už jindy, bravurně našla. Hodina s naší psí kamarádkou rychle uběhla a my jsme se s lítostí  museli s Tessy rozloučit. Ji a její „paničku“ čekala dlouhá cesta za psím ženichem do Bratislavy. Těšíme se, že se ještě v tomto školním roce uvidíme.

 

Divadelní představení „O princi z knížky“

 

Pan Jan Hrubec už pro nás hrál spoustu krásných pohádek. Všechny se nám moc líbily.Tentokrát, hned po Novém roce, nás navštívil s dalším loutkovým představením s názvem „O princi z knížky“. Přivezl s sebou ohromnou knihu, ve které byla ukrytá celá pohádka – vyprávěná, hraná loutkami, s krásnými kresbami a kulisami, trochu kouzelná. Princ se vydává do světa vysvobodit princeznu, kterou vězní zlý čaroděj. Díky dobrému srdci dokáže překonat všechny nástrahy čaroděje a princeznu vrátí do královského zámku. Opět jsme obdivovali hercovo nasazení, měnění hlasu, zpěv postav, tvoření scén a hlavně opravdové ohnivé efekty. Těšíme se na další novou pohádku a na další skvělé nápady pana herce.

 

Zajímavé povídání o Argentině

Dne 6.2. 2017 žáci ve Slavkovicích mohli alespoň krátce nahlédnout do velmi vzdálené země jiného kontinentu Jižní Ameriky – do Argentiny. Vyprávění a fotografie o této zemi si pro žáky připravil student vysoké školy Jakub Slejška ( vnuk bývalé paní ředitelky M. Slejškové). Jakub je velkým cestovatelem, o svých cestách po Evropě, Severní Americe a Asii nám vyprávěl už v minulých letech.

Do Argentiny se dostal jako jeden z dobrovolníků díky mezinárodnímu projektu, který měl za úkol organizovat volnočasové a vzdělávací aktivity dětí v době po školním vyučování. Staral se o 20 dětí ve věku 4 – 13 let po dobu 3 měsíců. Bydlel v jedné argentinské rodině, kterou nazýval „ svojí“ rodinou. Do oběda si vždy vymyslel program a odpoledne se věnoval dětem. Když odjížděl z domova, uměl jenom pozdravit ( v Argentině se mluví španělsky). Byl vhozen do „vody“, za dobu pobytu se naučil obstojně mluvit touto řečí, největším učitelem mu byly právě děti. O víkendech se snažil co nejvíce cestovat a poznat přírodu, lidi, zvířata v této rozmanité zemi. Naše žáky zajímalo i to, jaké je oblíbené argentinské jídlo, jak žijí bohatí a jak chudí lidé, jak vypadají města a vesnice. Chtěli slyšet pravou španělskou mluvu, kolik hodin cestoval letadly i autobusy i kolik stojí místní sladkosti. Jakuba nechtěli pustit domů, zvláště žáci 4. ročníku měli plno otázek a témat do diskuze. Sám Jakub byl mile překvapen, jaké mají znalosti o zvířatech, rostlinách a světadílech.

Za besedu patří Jakubovi velký dík a těšíme se na další setkání a povídání o další zemi, kterou navštíví.

Jana Láchová