Zápis dětí do školy ve Slavkovicích

04.02.2016 15:00

 

Zápis dětí do 1. třídy u nás ve škole každý rok probíhá netradiční formou. Vždy se snažíme, aby děti, které se jdou zapsat do školy, neměly žádné obavy a aby se tu cítily dobře. Letos jsme děti nechali proměnit v pejsky – a jako Dalmatýnky jsme je poslali na psí zkušenou do světa. Ale pěkně po pořádku…

Děti s rodiči jsme pozvali na stejnou hodinu, abychom zápis zahájili společně. Když přišlo do 1. třídy 11 dětí se svými rodiči i staršími sourozenci, celá třída se rázem zaplnila. Rodiče se posadili do lavic a děti na koberci poslouchaly příběh o štěňátkách. Ti se své mamince narodili bez puntíků, mají jen bílou barvu, ale moc by chtěli mít kožíšek jako opravdoví dalmatýni. Jak to dokážou? Pomohou jim právě děti, které přišly na zápis. Vydají se s pejsky do světa na zkušenou a když dokáží splnit úkoly, kožíšek se pejskům správně zabarví... Aby se jim na cestě dařilo, pomohli jim „opravdoví“ dalmatýni – naši čtvrťáci převlečení do kostýmů. Děti se také přeměnily v malé pejsky. Na hlavy si nasadily slušivé čepičky ušité z látky, zamávaly ušima a už se pustily do plnění úkolů na stanovištích – počítaly, určovaly geometrické tvary, počet slabik, poznávaly barvy, písmena, vázaly pejskům obojky, dokreslovaly obrázky, stříhaly, odhalovaly na obrázkách nesmysly. Za každý splněný úkol si lepily puntík do svého „bílého“ pejska. Bílý kožíšek pejsků se zabarvil a správný dalmatýn je na světě! Všichni děti splnily úkoly na jedničku s hvězdičkou.

Za zazpívanou písničku a přednesenou básničku na ně čekala odměna – čokoládový muffin s hlavičkou dalmatinka se jménem každého dítěte. To byla dobrota!
Zápis se blíží ke konci, venku je už úplná tma, ale děti ani nechtějí opustit školu. Po náročné práci se ještě posilnily domácími sladkostmi a džusem, jejich rodiče si spokojeně popovídali nad šálkem kávy. Asi se všem v „opravdové „škole zalíbilo. Však se společně zase setkáme 1. září.!