Výlet dětí ZŠ do Prahy (3. a 4. ročník)

09.06.2015 07:00

V úterý 9. června odjeli žáci třetího a čtvrtého ročníku na vlastivědnou exkurzi do Prahy. Na tento den se moc těšili – ne jenom na dlouhou cestu rychlíkem, ale hlavně na prohlídku alespoň nejhlavnějších historických památek a zajímavostí, o kterých se dověděli ve vyučovacích hodinách. Pro mnohé z nich  byla návštěva našeho hlavního města premiérou.

Před devátou hodinou jsme vystoupili na hlavním nádraží a pak už jsme pokračovali pěšky na Václavské náměstí. Po nezbytném fotografování u sochy sv. Václava jsme odjeli ze stanice Můstek na Malostranské náměstí. Jízda metrem byla pro nás všechny velkým zážitkem. Po zámeckých schodech jsme se vyšplhali k Hradu. V Chrámu sv. Víta bylo hodně turistů, slyšeli jsme mnoho cizích řečí a asi jen my jsme mluvili česky.Ve Zlaté uličce nás překvapila velikost domečků  a pokračovali jsme do věže Daliborka. V minulosti tam bylo věznění. Nechtěli bychom žít ve středověku, jen z pohledu na mučící přístroje nám běhal mráz po zádech. Před hlavní bránou jsme se vyfotili s hradní stráží a pak jsme si U Černínského paláce zopakovali pověst o marnotratné kněžně. U Lorety jsme z časových důvodů nemohli poslechnout zvonkohru. Představili jsme si nešťastnou matku, která přišla o svých 27 dětí a všem dokázala vypravit pohřeb. Když sama umírala, zvony se rozezněly krásnou melodií, jakoby jí zpívaly všechny její děti.

Na Petřínskou rozhlednu jsme tentokrát vyšplhali všichni. Stálo to zato, výhled na Prahu byl nádherný. V bludišti jsme se  málem ztratili.

U zakřivených zrcadel jsme se všichni nasmáli – byli jsme „hubeňouři“, hned „tlusťouši“, pak dlouhonozí, pak liliputánci…Z Petřína jsme pokračovali pěšky na Karlův most a dál na Staroměstské náměstí. Obdivovali jsme Orloj, živé sochy a spočítali 27 křížů v dlažbě na chodníku, jako památku popravených českých pánů.

Tramvají jsme dojeli do Holešovic na Výstaviště, kde jsme v Mořském světě mohli  obdivovat největší expozici mořských živočichů v ČR. V obřích akváriích plavali žraloci, hejna pestrobarevných korálových ryb, želvy, murény i pirani.

Nemohli jsme vynechat občerstvení v Mc. Donaldu u vstupu do metra – tak jsme pojedli,  popili a nabrali další síly na cestu domů. Ze stanice metra v Holešovicích jsme jeli podzemní dráhou na hlavní nádraží a pak už rychlíkem do Žďáru. Domů jsme přijeli v devět hodin, trochu unavení, ale moc spokojení.