První čtvrtletí školního roku

01.11.2015 07:55

 

Život ve Slavkovicích

První čtvrtletí školního roku je pomalu za námi. Zdá se nám, že to bylo teprve před chvílí, co jsme zahajovali školní rok a těžko věříme, že už téměř 3 měsíce školy máme za sebou. Však se toho zase událo dost, na co stále vzpomínáme.

 

Hudební pořad

V pátek 25. září jsme se společně s dětmi z mateřské školy  zúčastnili hudebního programu s názvem Šel tudy, měl dudy. Celým pořadem nás příjemně provázeli pedagogové ze ZUŠ ze Žďáru nad Sázavou- Leoš Drahotský a Miroslava Smékalová. Slyšeli jsme 18 hudebních nástrojů. S některými jsme se setkaly úplně poprvé jako s klarinetem, violoncellem, saxofonem nebo příčnou flétnou. Na závěr jsme si zazpívali známou píseň Není nutno doprovázenou na dudy i buben.

 

Canisterapie

Dne 30. září nás po roce opět navštívily naše psí kamarádky Ariska a Tessy. Se svojí paní – cvičitelkou -  nám předvedli další kousky, které výborně ovládají. Nejprve jsme shlédli film o výcviku Arisky a ostatních psů. Viděli jsme, jak konkrétně pomáhají zdravotně postiženým dětem i dospělým. Tentokrát jsme mohly obdivovat i další zvířátko – kočičku Matěje.V tělocvičně jsme pak byli svědky, jak Ariska poslouchá a plní pokyny cvičitelky. Mohli jsme si všechna zvířátka opatrně pohladit a zahrát si s Ariskou na „schovávanou“. Při ní opět Ariska hledala schované piškoty u dětí. Doufáme, že se zase setkáme!!!

 

Beseda s policistou

5. října k nám do školy přijel pan Smusz –policista ze Žďáru nad Sázavou. Ukázal nám spoustu zajímavých věcí, které používají policisté při své práci.

Vyzkoušeli jsme si pouta, neprůstřelnou vestu, mohli jsme si prohlédnou zbraně. Povídal nám, jakou školu musí policista vystudovat, jak si udržuje fyzickou kondici. Pan policista byl mile překvapen z našich znalostí při testu z dopravních značek. Na konci besedy jsme si mohli prohlédnou policejní auto i s ukázkou „houkačky“ a vyzkoušet služební vysílačky.

 

Beseda s cestovatelem o Africe

Ve středu 4.11. jsme měli možnost „podívat“ se prostřednictvím cestovatele pana Jana Vařeky do zemí kontinentu Afriky. Pan Vařeka nás v cestovatelském klobouku pozdravil svahilštinou „Džambo“, naučil nás odpovědět „Mambo“ a pak už jsme napjatě sledovali jeho vyprávění. Pan Vařeka navštívil už 21 zemí Afriky, dokonce nějaký čas žil s kmenem Masajů. Díky fotografiím jsme se dostali do divočiny, do národních parků, ale také do škol a na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. V kvízech jsme přiřazovali vlajky k jednotlivým státům, rozeznávali jsme zvuky zvířat. Prohlédli jsme si svahilsko –anglický slovník a některé africké bankovky. Dokonce jsme vyslechli pohádku v angličtině, kterou napsal africký kamarád pana Vařeky ( text nám četl a pak překládal ).  Na konci besedy jsme si mohli zazpívat oblíbenou píseň Afričanů.

 

Mgr. Jana Láchová