Podvečerní čtení - únor

25.02.2016 18:00

 

   Únorové čtení s hostem – maminkou našeho prvňáčka  - paní Ludmilou Sáblíkovou bylo do poslední chvíle překvapením. Většinou předem víme, na co se máme těšit, ale tentokrát jsme se museli nechat napínat.

    Nejdřív dětem přečetla úryvek z knížky Honzíkova cesta, aby je navedla na téma, o kterém si dále měli povídat – SNY. Vysvětlení, proč se vlastně sny zdají, našli společně v další knížce Co se děje v noci. Samozřejmě potom se chtěli všichni zapojit do debaty, o čem se jim zdá, které sny si pamatují, při kterých snech se báli… Pro zajímavost jim také ukázala Snář a vysvětlovala, jak lidé dříve snům a jejich výkladu hodně věřili.

   Děti stále pokukovaly po středu místnosti, kde stál stoleček a na něm „něco“ přikryté ubrusem!  Po odkrytí měly hádat, k čemu tento přístroj slouží. Nebylo to jednoduché, protože dětskou promítačku na filmy s ručním přetáčením nikdo z nich ještě neviděl J. Paní Sáblíková jim s pomocí syna Martínka promítla první pohádku Kde je Míša?, ke které četla doprovodný text, a která měla opět téma snění. Velký údiv vyvolal rok, ve kterém film vznikl – 1956! Přesto byl příběh svým dějem aktuální a ponaučení přenosné i do dnešních vztahů mezi dětmi. Posluchače promítání naprosto okouzlilo a přáli si pokračovat. Na závěr tedy shlédli pohádku Pejsek Lejsek s veršovaným textem a dohodli se s paní Sáblíkovou na dalším setkání a promítání.

Ivana Staňková