Jaro ve Slavkovicích

28.03.2016 13:00

 

Zimní čas je už za námi a my teď netrpělivě očekáváme teplé sluneční dny. Těšíme se na jaro, tak jak má být. Však už jsme na něj pěkně připraveni. Na chodbě jaro vítají krásně zbarvení mláďátka – zajíčci, štěňátka, kuřátka a koťátka. (narodili se o hodinách výtvarné výchovy a pracovní činnosti). Dokonce se už na komín z jižních krajů „vrátili“ čápi, i žabky se zabydlely v novém jezírku a užívají si jízdy v horském vodopádu. Všechna okna školy zdobí „babičkovské“ hrnečky s barevnými květy a lákají zraky kolemjdoucích – viz foto. Na parapetech zase včelky láká vůně květin a vlastně celá škola tak nějak pěkně voní….


Sférické kino

Ještě před hlavními svátky jara - velikonocemi - jsme si učení mohli zpestřit návštěvou Sférického kina. Sférické kino je malé mobilní planetárium, které se dá postavit třeba v tělocvičně školy. Proto jsme nemuseli tentokrát nikam jezdit a stačilo nám jenom přejít do prostor mateřské školky. Když jsme se pohodlně usadili do jakéhosi stanu - nafouknuté polokoule, sledovali jsme díky projekční technice film na půlkruhové ploše a také po všech stranách kopule. Na plátně jsme se s hrdiny filmu dostali do nitra lidského těla a viděli jsme, jak je naše tělo vyživováno kyslíkem, jak jsou naše oči propojeny s mozkem, jak pracuje srdce a trávicí soustava. Všichni jsme film sledovali se zatajeným dechem, i špendlík spadlý na zem by bylo slyšet. V závěrečné části proběhla soutěž, ve které děti odpovídaly na otázky a mohly ukázat, jak byly pozorné. Pro děti i učitelky to byl opravdu nevšední zážitek. Věříme, že jsme se neviděli naposledy!!!

 

Soutěž Ajtík

Už tradičně každý rok naše velká škola pořádá soutěž Ajtík pro okolní malotřídní školy. I my se rádi soutěže účastníme a tak letos na „souboj“nastoupili naši čtyři čtvrťáci. Vedli si výborně, jejich tým získal 5. místo (z deseti družstev). Nejvíce se nám dařilo v Piškvorkách, tam jsme soupeřům nedali žádnou šanci. Však jsme také poctivě trénovali. Líbilo se nám poznávat zvířata podle zvuků, „nabírat“ autem lístečky s QR kódy a pátrat po významu slov.

Hlavně kluci si užili v dílně – pod jejich rukama vznikly krásné věšáčky. Méně se nám dařilo ve skládání orgánů na „lidském“ těle a v rozeznávání pochutin podle čichu a hmatu. Jsme rádi, že jsme si mohli zasoutěžit s jinými dětmi a že jsme se skvěle bavili.

Děkujeme všem organizátorům za pěkný den.

 

Ukončení plavání

Od 11. ledna jsme každé pondělí jezdili na plavecký výcvik do bazénu v Novém Městě.

Letos mohli v rámci tělesné výchovy jezdit i žáci 1. a 2. třídy, tak i oni se učili plaveckým dovednostem jako jejich starší spolužáci.

Deset lekcí uteklo jako voda a my jsme se museli s vodou i s „plavčicemi“ 21. března rozloučit.

Splnili jsme požadované úkoly, s vodou jsme se sblížili a mnozí z nás překonali strach z ponoření hlavy, proto jsme všichni dostali mokré vysvědčení. Tři žáci – Veronika Hlaváčová, Tomáš Novotný a Matěj Novotný obdrželi titul „ Všestranný plavec“. Museli uplavat 100 metrů znak, minimálně 10 metrů uplavat pod vodou a skočit šipku do vody. Věříme, že takových výborných plavců budeme mít příští rok více.!

 

Den učitelů

I letos nám naši čtvrťáci nachystali na náš svátek překvapení….

Díky Velikonočnímu pondělí akci o den posunuli, ale o to víc dopadla dobře! O velké přestávce všechny učitelky i paní školnici pozvali do družiny na opravdové hody. K vonící kávě nabídli hned několik pochoutek – výborné věnečky, dále buchty Honzovky, bábovku, chlebíčky. I na mladší spolužáky nezapomněli – dostali popcorn. Ale překvapení ještě nekončilo. Po zazvonění se z nich stali učitelé a učitelky a začalo vyučování „bez nás“. „Učitelky“(holky) si vzaly do parády 1. a 2. třídu, „učitelé“(kluci) třetí třídu. Však na děti byli pořádně připraveni. U menších dětí byla hodina čtení, nechyběla oblíbená hra AZ kvíz v prvouce, počítali, protáhli se v tělocvičně. Starší děti měli angličtinu, nová slovíčka se učili na interaktivní tabuli, zvládli soutěž v přehazované a výuku vyjmenovaných slov. Tak šikovné máme čtvrťáky ve Slavkovicích… Děkujeme.

 

Mgr. Jana Láchová