Jak strávili měsíc prosinec žáci ve Slavkovicích

13.01.2015 11:03

Jak  strávili měsíc prosinec žáci ve Slavkovicích

Měsíc prosinec je každý rok na naší škole oproti ostatním měsícům trošku odlišný. Už od prvního adventního týdne si ve třídách každý den ráno zpíváme koledy u nazdobeného věnce. Vždy jeden šťastlivec si vylosuje malé překvapení, které pro děti nachystají paní učitelky. V hodinách výtvarné výchovy a praktických činností vznikají andělé i čerti a zdobí naše chodby.

Také i nám se nevyhýbá návštěva z nebe i pekla. Tohoto dne se většina dětí obává, však do poslední chvíle neví, jestli se tajemné bytosti usadily na půdě, ve sklepě či v kotelně. Tentokrát očekávání bylo ještě horší, protože věděly, že jejich učitelky zrovna ten den nebudou ve škole.  Co kdyby je „nové“ zastupující učitelky nechaly na pospas? (Všechny paní učitelky odjely na setkání koordinátorských škol do Bratislavy kvůli projektu Comenius). Soudím, že Mikuláš a čert byli s dětmi asi spokojení, protože v pondělí byl plný stav! I když prý několik hříšníků mělo na mále!

Po čertech si děti vždy oddychnou a teprve potom si začnou užívat pravého těšení na Vánoce. Společně s dětmi ze školky nacvičovaly pásmo koled, kterým již tradičně rozsvěcují stromek v obci. 17. prosince s dětmi celého prvního stupně viděly hudební filmovou pohádku „Tři bratři“ od režiséra Jana Svěráka.

Poslední den před vánočními prázdninami je slavnostní. Máme malou besídku a pod stromečkem nadílku. Společně si nadělujeme vlastnoručně vyrobené dárky. Tentokrát jsme ještě před besídkou pro děti připravily překvapení - vánoční soutěžení. Děti byly rozděleny do 8 týmů (vedoucí byli nejstarší žáci – čtvrťáci a třeťáci) a se svými 2 až 3 mladšími kamarády měřily síly s ostatními v deseti disciplínách. Nejdříve musely v týmu vymyslet název hodící se k prosinci. Pak už procvičovaly nejen hlavu, obratnost těla, ale také týmovou práci. V časovém limitu skládaly z obyčejných dřevěných kostek obrázek (tady se s úkolem některé týmy dost popraly - tuto starou dětskou hru neznaly); psaly co nejvíce podstatných slov na písmeno S; potrápily paměť – měly napsat 10 předmětů uložených v truhle po minutě koukání; skládat puzzle; poznat jen podle hmatu za paravánem šest písmen a složit z nich jedno slovo. Svoje řečové dovednosti mohly využít ve hře „Kufr“ – za každé uhodnuté slovo s vánoční tematikou získaly bod. Ve „zvukovém pexesu“ si potrénovaly sluch- tvořily dvojice s ukrytými předměty v krabičkách (např. hrách, šroubky, rýže..). V tělocvičně zkoušely obratnost v hodu na cíl; přechod lavičky s pingpongovým míčkem na pálce. Řeku plnou nebezpečných piraní musely překonat zvláštním plavidlem z papírových trubek a kartonu. Po sečtení všech bodů se s velkým náskokem stal vítězem tým „ Komety“ Vaška Brože s druháky Jindrou Mrázkem a Michalem Šustrem.

Po předání cen třem nejlepším už došlo k nadělování. I letos dárky byly krásné, nápadité, vyrobené z různých materiálů. Všichni jsme si popřáli pěkného Ježíška, hodně štěstí v novém roce a hlavně pevné zdraví. Zvonečkem jsme odzvonili rok 2014….

 

Autor článku: Mgr. Jana Láchová

ZŠ Slavkovice