Ariska a Tessy ve Slavkovicích

17.02.2015 10:00

Ariska a Tessy ve Slavkovicích

 

V úterý 17. února navštívily naše žáky i děti z  mateřské školy dvě psí dámy - Ariska a Tessy se svojí cvičitelkou. Seznámily nás s metodou Canisterapie, což je léčba pomocí psů. Tato pomocná léčebná metoda pomáhá zlepšit zdravotní stav dětí i dospělých, kteří  mají tělesné, smyslové nebo mentální postižení.

Všechny děti upíraly oči na labradorské retrievery, hned by se s nimi chtěly pomazlit. Nejdříve nám paní cvičitelka vysvětlila, proč tyto psy učí a komu mohou pomáhat. Ukázala nám, jak máme k Arisce přistupovat – nechat si očichat ruku a pak ji teprve pohladit. Po seznámení nám předvedla, co Ariska umí.

Poslechla svoji paní na slovo, přinášela na pokyn hračky, sedala si, lehala, plížila, podávala klíče do ruky, štěkala na vyzvání. Tessy – půlroční mládě -  pozorně sledovala svoji starší kamarádku a nejraději by také vše předváděla. Protože je ještě ve výcviku, k dětem pustila paní cvičitelka jen starší, desetiletou Arisku. Dostala také odměnu, ale musela si ji „vyčmuchat“. Děti si lehly na břicho na koberec, paní cvičitelka na ně položila piškot tak, aby nebyl vidět. Ariska chodila mezi dětmi a hledala pamlsek, opatrně tlapkou nadzdvihávala oblečení, ruce….a vůbec na děti nestoupla. Ariska nám také předvedla metodu polohování – prohřátí těla, kterou si mohla vyzkoušet Vendulka ze 2. ročníku. Jindra podle pokynů předvedl polohu, kterou se máme bránit proti zlému psu.

Neradi jsme se s Arijskou a Tessy loučili, za 45 minut jsme si obě zamilovali. Nejraději bychom si je vzali domů. Protože je čekala dlouhá cesta, musely se obě pořádně venku proběhnout. Ještě dlouho nám zněl jejich štěkot na rozloučenou v uších.

Rčení, že pes je nejlepší přítel člověka, zdaleka není pouhou frází. Každý den může přinášet užitek a radost nejen nám, ale i těm, ke kterým osud nebyl tak příznivý.

 

Autor článku: Mgr. Jana Láchová